Pre vás

Nepýtaj sa, čo svet potrebuje, spýtaj sa sám seba, vďaka čomu ožívaš.

A potom choď a rob to.

Pretože, čo tento svet potrebuje,

sú ľudia, ktorí ožili.

Harold Whitman

https://www.youtube.com/watch?v=XD22185zSlA

Verte, že ja vás oživím:)


jankag888@gmail.com

Autorské právo
Články môžete publikovať len s mojim súhlasom
a s aktívnou adresou na môj blog.

Aby si bol krásny, zastav sa: minútu pred zrkadlom, päť minút pred svojou dušou a pätnásť minút pred svojím Bohom. Horatius


sobota 11. augusta 2012

Domáci liek

V článku "Nebeské šťastie" som vás upozorňovala, aby ste si v tomto roku dávali pozor na zranenia. Neviem ako je to u vás, ale v mojej rodine i v mojom okolí sa vyskytlo viac než dosť zranení, poškodených kostí. Preto by som vám chcela poradiť domáci liek, ktorý kosti posilní. Málokto má vporiadku vápnik, preto je vhodné tento prírodný produkt pravidelne užívať. 
Keď boli u nás na návšteve priatelia z Írska, prvý krát ho jedli. Chutil im, ale pýtali sa, či to nie je droga :)
Ponúkla som ich schválne lekvárovými pirohmi posypanými mletým makom, cukrom a maslom. Je to pochúťka. Hovorím o maku. V západných krajinách je zakázaný, v obchodoch ho nekúpite. V našich končinách s ním deti rastú od malička. Samozrejme, že semená nášho kuchynského maku nie sú žiadna droga. Naopak, je to nenahraditeľný zdroj vápnika, fosforu, draslíka, horčíka, sodíka, železa, mangánu,medi, zinku, selénu, vitamínu E, vitamínu C a ďalších zložiek. 

Okrem bežných domácich receptov z maku vám chcem ponúknuť špeciálne, ktoré si môžete sami doma pripraviť a sú veľmi potrebné pre stavbu kostí. Je to výborná prevencia proti osteoporóze, pôsobí na zdravotný stav vlasov, nechtov a zubov. Železo na krvotvorbu. 

Nepečené guľky - minerálna bomba
Je dobré ich mať pripravené v chladničke a keď vám príde na chuť sladké, tak máte po čom siahnuť a viete, že nepriberiete a ešte sú zdravé. 

Ingrediencie:

250 g maku
100 g vlažských alebo lieskových orechov
100 g hrozienok
2 - 3 polievkové lyžice medu
kokosovú múčku na obaľovanie guliek

Opláchneme hrozienka pod tečúcou vodou, nakrájame nahrubo oriešky, zmiešame, zalejeme vodou tak, aby boli zakryté a dáme na 24 hodín do chladničky. Vody treba dať toľko, aby sa ingrediencie nasiakli. 
Na druhý deň zomelieme mak a spolu s medom pridáme do tejto masy. Vypracujeme zmes, z ktorej tvarujeme guľky a obaľujeme v kokosovej múčke.  
Môžete byť kreatívni a sčasti orechy nahradiť zdravými semiačkami slnečnice, ľanu a pod. 

Makové mlieko
Tento recept môžete použiť aj pri výrobe mandľového, kokosového či orechového mlieka
Do pohára dajte mak a zalejte ho vodou v pomere 1:5.
Cez noc ho nechajte postáť pri izbovej teplote. Ráno zmes poriadne zmixujte a potom preceďte cez jemné plátno. A mlieko je hotové. Môžete ho vypiť alebo pridať doň med alebo použiť pri výrobe kakaového nápoja. 
Nezaťažuje tráviaci systém ako kravské mlieko. A má oveľa viac vápnika. 
Pri výrobe orechového mlieka treba vodu viackrát scediť až kým nie je svetlá. 
Ak by ste mak, mandle, kokos či orechy, zomleli, stačí ich nechať stáť vo vode pri izbovej teplote štyri hodiny. Potom precediť a môžete piť. 

Takýto nápoj je zásaditý, veľmi zdravý pre náš organizmus. Pite ho preventívne.
Pomáha tiež pri menopauze, tehotenstve, puberte, pri problémoch so žlčníkom či pankreasom, upokojuje. 

Vynikajúci zdroj minerálov a vitamínov je v makovom oleji lisovanom za studena. Užíva sa pred jedlom ráno a večer jedna polievková lyžica. 























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára