Na jeseň by sme mali zmierniť tempo. Vládne element kov a ten sa sťahuje do seba. Treba si dávať viac pozor na pľúca a hrubé črevo. Každý deň ho vyprázdniť, lebo plné je toxické a celý organizmus otravuje. Hrubé črevo okrem pľúc má spojitosť aj
s hlavou. Keď je upchaté, tak depresie akoby ste našli. A zvlášť, keď bude slnečných lúčov ubúdať.
|
KOV
|
Roč.
obdobie
|
jeseň
|
Smer
|
západ,
SZ
|
Farba
|
biela
|
Počasie
|
sucho
|
Zvuk
|
plač
|
Emócia
|
smútok
|
Chuť
|
ohnivá
|
Jin
orgány
|
pľúca
|
Jang
orgány
|
hrubé
črevo
|
vyústenie
|
nos
|
My máme na prečistenie a posilnenie organizmu tradičný recept - kyslú kapustu:)
Hlávky kapusty sme mali týždeň vonku, aby sa v noci trošku premrazili. A dnes sme ju spracovali.
Klasika - vanička a nože na kapustu. Tieto nože už niečo pamätajú. Mám ich od rodičov a oni nakladali celý život kapustu, rok čo rok. Ale rozobrali sme ich, nabrúsili, zoradili a sú výborné.
Dnes predávajú už len také plecháčiky, raz postrúhate a môžete vyhodiť.
Na dno sme dali trošku soli, čierne korenie, rascu a hrozno prekryli kapustovým listom.
A potom sme nastrúhanú a posolenú kapustu prekladali čiernym korením, rascou, bobkovým listom, chrenom, nastrúhanou cibuľkou, nastrúhanou cviklou, morskou aj himalájskou soľou a sem tam sme hodili aj krížalky z jabĺčok.
Postupne sme to vrstvili, tlačili a vyberali prebytočnú šťavu.
Všetko je prírodné. Súdok je hlinený, kapusta je prekrytá plátnom a drevenými doštičkami a nakoniec je to zaťažené veľkými okruhliakmi z tatranskej žuly.
Do žliabku som dala slanú vodu, aby sa nedostal do súdka vzduch a aj pre dezinfekciu.
A takto si bude pomaličky hundrať, žblnkať a čakať na Vianoce.
Už aj spokojne žblnkol 😃
Takýto súdok nikdy nedávame do pivnice. Tam nie je taká hygiena, ani nemôžete riadne poumývať žliabok a potom keď sa súdok otvorí, tak ide z neho nepríjemný zápach. Taký hnilobný.
My ho máme celý čas v kuchyni a keď ho aj otvoríme, tak kapusta pekne vonia.
Včera som po večernom programe ešte krájala petržlenovú vňať a pažítku a dala zamraziť. Musela som čakať, kým po opláchnutí vodou uschne. V košíku mi ostala už len šalvia a levanduľa. Aj kvietky, aj ostrihané konáriky, ani tie nezahadzujem, pekne voňajú, budú do šatníkov.
Keď vám ostane z nastrúhanej kapusty, tak si môžete urobiť
takýto prívarok. Farbu má od kurkumy a je jemne pikantný.
Vidíte, ja už organizmus čistím :)
A pľúca posilňujem jemnou pálivou chuťou.
Pálivá chuť je v živle kov, obdobie jeseň a posilňuje pľúca.
No ak niekto s ostrou chuťou preháňa, kovom si ničí drevo, teda pečeň a žlčník.
S týmito dvomi orgánmi súvisia aj šľachy, teda môžu sa vám začať skracovať.
Tak prosím primerane.
U nás je na dennom programe cibuľa a cesnak.
Už mi to žblnká ako v súdku :)
Nemusíte sa obávať, že nemám na vás čas. Ja stíham všetko:)
Alebo lepšie povedané, všetko ide bokom a som vaša.
Môžete mi napísať, rada vám pomôžem jankag888@gmail.com
Budem sa na vás tešiť.
Janka
Toto viem pre vás urobiť:
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára